dimecres, 30 de setembre del 2009

Cada dia una poesia

El primer dia d’escola ens vam apuntar a la idea llençada des del blog Poesia Infantil i Juvenil. Na Sàlvia ens va animar i tot i que algun dia ens hem distret, aquí pot veure una de les parets de l’entrada a l’edifici de primària guarnit amb poesies que adults de l’escola hem anat portant. Si es pregunta per a què serveix a part de per omplir els suros, li puc dir que de tant en tant, es pot veure algun alumne llegint o algun grup que ha sortit de la biblioteca a llegir-les, o se sent que en una classe en recitem d’altres,…

Ara potser faria falta que els nens i les nenes en portessin, que en fessin -això ja ho fan-, que les pengessin…

Potser la poesia aconseguiria canviar el món de la mateixa manera que també ho desitgen fer els contes com els que podem trobar al llibre “Cuentos para cambiar el mundo” de José Luis Gallego que l’Esperança, em va fer conèixer.





La poesia
Juan Berbel
Jo vaig agafar a la Poesia de la mà, i la vaig fer entrar en la meva escola. Aquí -li vaig dir- caminaràs com en la teva pròpia casa. Res t'ha de faltar. Ni espelma, doncs un estel crema sempre entre nosaltres; ni flors -tu que tant les estimes-, ni cor, ni un llaüt de lluna i de fe per a les teves cançons... I la vaig fer entrar a la meva escola. I ja tot es va omplir de la seva gràcia sense paraules, del seu celeste alè creador... Algú, incomprensiu, murmurava: -Però què diuen a això els poetes, des de les seves torres d'ivori?.. I els joglars, què fan, creuats de braços?... On anem a parar?...
Espero que la traducció que he fet tingui el vist-i-plau del poeta Juan Berbel.

A l'escola vàrem començat el curs amb aquesta poesia. Al suro de l'entrada hi ha:

L'escola ja pren vida
Obriu portes i finestres,
que entri la llum del sol
a pissarres i pupitres
barrejada amb les lliçons!

L'escola ja pren vida,
a cada aula neix un món
fet de lletres i paraules,
nens, mestres i sons.

És el que té el setembre
quan s'engega el curs,
que estrena a cada classe
un espai viu entre els murs.

de Isabel Barriel, Poesiaaula

El misteri del carrer Humbert Torres (2).

I em preguntareu: Senyor i , quin és l'ofici del Jesús i la Núria? Mireu nens i nenes, aquests dos artesans al seu taller Documenta , s'encarreguen bàsicament de conservar i restaurar llibres antics i pergamins. però poden treballar també restaurant manuscrits, enquadernacions, gravats, pell, mapes, plànols, cartells, aquarel·les, pastels, carbonets,....

També fan desinfeccions i tractament de plagues, que poden destruir els llibres, pergamins o altres documents. Fins i tot són capaços de fer reproduccions utilitzant tècniques antigues i tradicionals.
Al taller tenen instrumental que els permet conèixer amb precisió els material de cada obra i quina és la millor opció per restaurar i conservar cada peça; seguint al màxim les tècniques i materials antics.
Evidentment no actuen de la mateixa manera per restaurar i conservar un llibre antic o un pergamí. Nens i nenes, si voleu saber que cal fer per conservar-los i restaurar-los no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

dimarts, 29 de setembre del 2009

L’original de Los cuentos secretos

Gràcies a la col.laboració del Gran Mag Ísmail que va convocar al senyor Mario Aller he pogut inserir directament al blog el llibre de Los cuentos secretos.

Estic molt contenta d’aprendre coses noves. Ara sé fer servir millor el programa Windows Live Writer. Jo no havia fet anar fins avui la pestanya “Origen”.

Opentrad ha millorat els seus serveis

Opentrad:
"Actualment està disponible la traducció entre més de vint idiomes, així podem trobar tant l'anglès o el francès com el basc o el gallec, fent molt major d'aquesta forma el ventall de possibilitats"
Fixi's:
Espanyol-Anglès
Anglès-Espanyol
Espanyol-Portuguès
Portuguès-Espanyol
Francès-Espanyol
Espanyol-Francès
Espanyol-Català
Català-Espanyol
Anglès-Català
Català-Anglès
Espanyol-Basc
Espanyol-Gallec
Gallec-Espanyol
Anglès-Gallec
Gallec-Anglès
Portuguès-Gallec
Gallec-Portuguès
________________
Espanyol-Inglés dos EUA
Portuguès-Català
Català-Portuguès
Espanyol-Portugués do Brasil
Espanyol-Valencià
Espanyol-Asturià
Asturià-Espanyol
Francès-Català
Català-Francès
Bretón-Francès
Espanyol-Romanés
Romanés-Espanyol
Gal·lès-Anglès
Anglès-Esperanto
Espanyol-Esperanto
Català-Esperanto
Noruegués Nynorsk-Noruegués Bokmål
Noruegués Bokmål-Noruegués Nynorsk
Occità-Català
Català-Occità
Occità-Espanyol
Espanyol-Occità
Per mi sempre ha estat una eina multi-ús, espero que per a vostè, també. Està molt bé COMPARTIR. Gràcies, gent d'Opentrad.

dilluns, 28 de setembre del 2009

El germà suec.

A finals de juny parlava d'un vehicle estrany que em va sorprendre tot passejant per l'Avinguda Tibidabo de Barcelona. Al juliol vam deduir a l'entrada un vehicle estrany (2) que es tractava d'un tramvia històric, el tramvia blau.
Nens i nenes aquest agost he descobert que el tramvia blau té un germà molt lluny de Barcelona, a Stockholm.
Al centre urbà de Djurgarden encara funciona el tramvia número 7 . De color blau pissarra circula cada 12 minuts i us porta de la plaça Normalmstorg fins al turó d'Oakhill.
Envoltats de vaixells i parcs aquests vells tramvies fabricats entre 1.920 i 1.950 estan en plena forma gràcies a la feina entusiasta dels mecànics i dels membres de la Societat de Tramvies de Suècia .És tot un plaer veure els membres uniformats acaronant els tramvies.
També vaig descobrir molt a prop de Vasamusseet , un dels més visitats de tota Escandinàvia, les cotxeres on els mecànics tenen cura dels tramvies. Els suecs admiren els seus vehicles històrics i fins i tot tenen museus del tramvia.
Els mecànics, conductors i revisors dels tramvies del nord i del sud d'Europa estimen per igual els seus vehicles històrics.
Atentament.
Senyor i

diumenge, 27 de setembre del 2009

La cocina encuentada

Avui a la 2 Al programa CRÓNICAS tractaven el tema Alerta niños obesos I he tingut la sort de conèixer la idea que na Teresa Pérez Hernández i uns quants amics i amigues seves porten a bon terme des de fa uns tres anys: La cocina encuentada. Intenten a través dels contes ensenyar que nutrición, lectura y calidad de vida son conceptos íntimamente relacionados.
En el primer dels contes de la llista que tenen a la web diu.

Mi abuela me contó que…

"Mi abuela me contó que había descubierto a la maga una mañana,

siendo moza, al ir a preparar el pan para hacer unas tostadas para el desayuno; la encontró en la panera entre dos esponjosos trozos de miga…y al principio, dice mi abuela, creyó que era un ratón e intentó cogerlo para dejarlo suelto en las eras, que si lo encontraba su madre, doña Juliana, el destino del ratón podía ser bien distinto."...

I aquest conte va lligat a la recepta del

BOLLO DULCE DE PAN DURO

Hi ha moltes formes d'aprofitar el pa dur i aquesta és, sens dubte, una de les més dolces...si el follet la troba no deixa ni una molla, segur.

I així narrant històries és més probable que qui escolta aprengui a menjar de manera saludable.

Ísmail i Los cuentos secretos

Des de que Mario Aller ens va dir en un comentari que ja havia penjat el llibre Los cuentos secretos a Tikatok he intentat poder inserir o sigui fer un embed del conte al nostre blog. Per això he registrat la biblioteca a Tikatok, he obert un compte pels 52 nens i nenes del cicle inicial, he intentat trobar com es feia- sense pagar- a Internet... i res per ara no me n'he sortit. Per això, si vol veure el llibre, cliqui la imatge i anirà al blog de L'escola d'Ísmail. Allí si ho vol veure que ocupi tota la pantalla cliqui: full screen.
Els dos contes que faltaven han quedat molt bonics.
Col.laborar és màgia, col.laborar és FANTÀSTIC!

P.D. Aquesta entrada està especialment dedicada als nens i a les nenes de tercer. El cicle inicial us troba a faltar
.

dissabte, 26 de setembre del 2009

Propostes per l'estona de biblioteca del migdia.

La Maragda pel migdia proposa
  • fer una espècie de tríptic fet per l'alumnat gran de propaganda amb les diferents activitats més o menys fixes de la biblio del migdia, la Biblioteva.
  • fer sessions de quinze minuts d'explicacions de contes primer ella després els i les grans.
  • tornar a revifar "jugar a endevinar el personatge misteriós"
  • fer la mascota de primària en volum i batejar-la o sigui entre tots i totes trobar-li nom
  • fer el llibre dels Bibliopensaments
  • explicar qui va fer el primer llibre per infants, Orbis Pictus de Comenius
  • fer alguna mostra de creació literària al voltant de la biografia de la mascota.

El misteri del carrer Humbert Torres

Nens i nenes, passejant plàcidament per Humbert Torres, on la ciutat es comença a barrejar amb les partides de l'horta de Lleida, m'aturo davant d'un lloc estrany. He de dir-vos que ja fa dies que l'anagrama , senzill i misteriós, i l'aparador invisible d'aquest negoci em criden l'atenció.

Els vidres no em permeten veure l'interior, de puntetes intento mirar i descobreixo que és un lloc màgic! Moltes vegades, nens i nenes, us he dit que curiositat per descobrir és molt important. Aquesta curiositat fa que em decideixi a trucar a la porta. Molt amablement en Jesús i la Núria em conviden a passar i m'expliquen en que consisteix el seu ofici. Es evident que els agrada la feina que fan, la seva explicació gairebé emocionada els delata.

Si els llibres parlessin segur que lloarien aquest ofici. Obro bé els ulls i les orelles. Faig una colla de fotografies. Escolto atentament les explicacions d'en Jesús. Miro com la Núria tracta amb molta delicadesa els materials. Realment aquesta gent estima els llibres...

Nens i nenes, si voleu saber quin és l'ofici d'aquests artesans no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

Cablegrama urgent.

El nou curs escolar ens deixa molt clar que s'han acabat les vacances. Aquest retorn a la normalitat també té el seu reflex en la programació televisiva. Remenant el blog del senyor Boix he llegit un Cablegrama Urgent on ens informa de dos dades importants per als seguidors del món editorial. El proper dimarts dis 29 de setembre torna a l'activitat el blog i el divendres 2 d'octubre a les 23 h al canal33 podrem tornar a gaudir del programa L'hora del lector.
Font: blog del sr. Boix
Aquí teniu el contingut del cablegrama:
Benvolguts amics i benvolgudes amigues, us escric a totes i a tots des d'una petita carretera de pedres que fa el camí des de Constantinoble cap a Barcelona. Ja hi sóc gairebé arribant a casa, però en manquen encara algunes verstes per recórrer. Com resulta que vaig amb una moto un xic antiga (per a més info, cliqueu aquí si us plau), no sé pas si arribaré a temps pel començament del programa. Ai, quin neguit! El meu propòsit és tornar a ser-hi amb totes i tots vosaltres a aquest el vostre bloc dimarts dia 29 de setembre (d'enguany). Ja tinc moltes ganes de xerrar altre cop amb totes i tots vosaltres, i així mateix tinc molta impaciència per veure com es trobarà el bloc desprès de tant de temps de viatge. Hi haurà entrat qualsevol lladre? Estaran totes les aixetes ben tancades? Si algú ha vingut de visita (ai, no ho sé pas!), s'haurà trobat ben còmode? Molts records a totes i a tots, amigues i amics. (I recordeu que el vostre programa L'hora del lector torna a la televisió divendres dia 2 d'octubre a les 23 h).
Atentament.
Senyor i

dijous, 24 de setembre del 2009

Torna página 2.

Al vespre del proper diumenge dia 27 de setembre tots els que estimem el món dels llibres tenim una cita a la segona cadena de TVE .Torna el programa página 2.
Font: web página 2

Si no podeu esperar i voleu tornar a veure les entrevistes amb Paul Auster, José Saramago, Ana Maria Matute, Javier Cercas, Salman Rushdie, Maruja Torres, Donna Leon, Bernardo Atxaga,... , doneu un cop d'ull a la web del programa.L'Óscar López al blog de página 2 ens explica algunes de les novetats per aquest any.
Font: web página 2

Desapareix el " concurso de microrelatos", encara que no descarta que torni després d'un petit parèntesi. Cada setmana visitaran escoles de tota Espanya on un nen o un jove ens recomanarà un llibre que els hi ha agradat especialment. Visitaran l'escola Sant Jordi?Quin llibre recomanaríeu vosaltres? Per què?
Recordeu, cada diumenge, página 2.
Atentament.
Senyor i

Per a saber-ne més dels Insectes

De Extensión de la Universidad de Illinois. Sólo para Niños y Niñas. Ho he trobat a l'Eduwiki!
És un material molt interessant, atractiu i aclaridor, penso jo, si vols saber moltes coses del insectes i de les libèl.lules.

dimarts, 22 de setembre del 2009

Joc del Zoo de Buenos Aires

Ho he trobat al fantàstic blog: Garachico enclave
Imagina: des d'Actiludis, Còrdova he anat a parar a Garachico, Tenerife! I finalment al Zoo de Buenos Aires, Argentina, per a poder presentar-vos aquest interessant joc d'atenció i discriminació visual.
La imatge és de http://tonionblanes.blogspot.com/2008/08/descubre-los-animales-ocultos.html

dilluns, 21 de setembre del 2009

Records de part del gegant vell.

Nens i nenes de l'escola, estic molt emocionat. Vaig escriure un correu electrònic a la web dels Geganters de Solsona per felicitar-los per aquesta eina que ens permet descobrir mil i un aspectes del folklore solsoní. El macip major dels geganters de Solsona ens ha contestat . Aquí teniu els correus:
Nom: Senyor i
Missatge: Bon dia: Sóc el senyor i.Vull felicitar-vos per la nova pàgina web. Els nens i nenes del cicle inicial van visitar el taller d'en Manel Casserres fa un parell d'anys i realment va ser màgic. Us envio l'enllaç al blog de la biblioteca de l'escola i, si voleu, podeu donar un cop d'ull del que treballem i descobrim amb els nens i nenes sobre la vostra magnífica ciutat:
http://biblioteca-santjordi.blogspot.com/search/label/Solsona
Atentament.

Senyor i

Geganters Solsona per a senyor i
Benvolgut Senyor i.
Apreciats amics del CEIP Sant Jordi. He de reconèixer que he quedat meravellat del munt de coses que sabeu de la nostra "petita" ciutat i el seu món folklòric, realment m'emociona el fet de contemplar que sentiu tant interès per les nostres tradicions. Espero que aviat pogueu tornar a fer alguna sortida per aquí Solsona, no cal dir que intentarem acollir-vos tan bé com sapiguem. Restem a la vostra disposició.Amb molt afecte; Pere Cuadrench i Tripiana, macip major dels geganters de Solsona.
PD:
Records a tots els nens de part del gegant vell.
Quina sort! El gegant vell de Solsona ens envia records!
Atentament.
Senyor i

diumenge, 20 de setembre del 2009

Tradició ganivetera.

És molt agradable passejar sense pressa, i si el passeig el pots fer per indrets de bellesa indiscutible, molt millor. Nens i nenes, estava passejant pel casc antic de Solsona i em van cridar l'atenció unes postals "antigues" exposades en un aparador. Les postals ( que reprodueixo en aquesta entrada) ens parlen de la tradició ganivetera de la ciutat, i són gentilesa de casa Pallarès. Els germans Lluís i Carles Pallarès Canal van fundar a Solsona l'any 1.917 la Ganiveteria Pallarès. Avui la tercera generació, de la mà d'en David i en Lluís mantenen la tradició ganivetera de la ciutat . Fabriquen: ganivets de tota mena, tallants,tisores,destrals,aixadons...
Ganiveteria Pallarès. Solsona 1.917

Els ganivets que fan són de molta qualitat i el tall és excel·lent.Tots els ganivets s'esmolen a mà com feien els seus avantpassats.
A Solsona, ciutat de gran tradició ganivetera avui hi ha un únic taller.L'ofici desapareix. Al segle XVIII n'hi havia 24 de tallers ganivetaires, a començaments dels segle XX una dotzena i als anys seixanta només en quedaven tres.
Factura del 10 de maig del 1.929 de Lluís i Carles Pallarès.

El Museu del Ganivet i Eines de Tall ens parla d'aquesta tradició. Conté un fons de més de 2.000 peces, la majoria de les quals són de la Ganiveteria Toll fundada l'any 1.817, i que desprès de cinc generacions van cedir la col·lecció.
Museu del Ganivet i Eines de Tall. Fotografia web Ajuntament de Solsona.

Els historiadors diuen que la indústria ganivetera va començar a Solsona al segle XIV, però no hi ha dades fins al segle XVII. A finals del XVIII es podien trobar ganivets de Solsona als mercats d'Espanya i d'Amèrica.
Els ganivetarires, un ofici que desapareix.
Atentament.
Senyor i.

dissabte, 19 de setembre del 2009

Revista Muy interesante Junior web

A l'escola tenim algun número de la revista muy interesante junior. Ara si vols pots mirar si t'interessa el número de cada mes.
Si cliques la imatge del damunt o l'enllaç muy interesante junior aniràs a la seva web.
Hi podràs trobar diferents seccions com:

El joc del museu de la ciència


El Museu de la Ciència ens explica coses interessants relacionades amb cada un dels jocs.
Animeu-vos!!!! Veniu al Museu de la Ciència, i comproveu i experimenteu vosaltres mateixos tot allò que hàgiu descobert.

Cada vegada que feu clic sobre el "SABEU QUÈ?" descobrireu els secrets que s'hi amaguen...
_ Clica la imatge i... JUGA i aprèn!!!

dijous, 17 de setembre del 2009

Culleraires.

Fins al proper diumenge 20 de setembre a la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, podeu descobrir una petita joia lleidatana: la Vall de Lord.
Aquesta vall situada a la part superior dreta de la comarca del Solsonès neixen el rius Cardener, Aiguadevalls i Aiguadora, i té com a capital Sant Llorenç de Morunys.
L'octubre del 2007, al blog ja vam parlar de la Vall de Lord a l'entrada Oficis de la Vall d'Ora on els nens van descobrir la serradora de ca l'Ambròs.
Si visiteu l'exposició veureu que ens parla d'oficis antics: la manufactura del drap, el guix emmotllat, culleraires, esclopers, barralers, pastors,...
Volia parlar-vos dels culleraires, els artesans que amb les seves eines i la fusta de boix fan culleres, forquilles,.... Podeu veure exposades les eines que utilitzaven a l'últim taller local, donatiu d'en Ramon Ferrer Castella alies "Candeles".
Encara queden alguns culleraires. El passat divendres 11 de setembre al mercat de Montmajor, al Berguedà molt aprop de la Vall de Lord; els podies veure feinejant i fent màgia amb les mans, les eines i la fusta de boix.

Els culleraires, un ofici que desapareix.
Atentament.
Senyor i

dimecres, 16 de setembre del 2009

Feines pendents: Els contes d'Ismaíl

ISMAÍL Y LA ESCUELA ENCANTADA


Un día Ismaíl se encontró una escuela que parecía estar encantada. Salía humo verde de la chimenea, también salían murciélagos por la ventana principal y se escondían vampiros y fantasmas en la clase de tercero. Entonces Ismaíl se echó a correr hacia su laboratorio para convertirse en una cosa rara, quería descubrir que pasaba en esa escuela tan encantada. Ismaíl entró en la escuela, no podía ver nada porque todo estaba a oscuras. Solo podía ver un fantasma que decía: - ¿Quieres hacer fotocopias? - ¡No! Dice Ismaíl. En ese momento explotó la fotocopiadora y el fantasma encerró a Ismaíl en el baño. Entonces Ismaíl se encontró un fantasma rapero y el fantasma le dijo: - Hola chaval que tu _ _ _ _ huele mal dile a tu mama que te cambie el pañal! Y Ismaíl se quedo de pasta de moniato. Cuando pudo escapar del baño se fue a la sala de Informática… Y se encontró el profesor de la clase de informática que era un vampiro, i el vampiro dijo: - ¡¡¡A trabajar!!! Porque se pensaba que era un alumno. Entonces Ismaíl se asustó y se fue corriendo a su casa para deshacer el hechizo de la cosa rara. Empezó a trabajar la poción era: Cuatro ojos de serpiente,
cinco mocos de cocodrilo,
medio vaso de veneno de serpiente.
Cuando acabo la poción… La escuela encantada se desencantó pero...en la escuela aun quedaba un dragón escondido en la clase de cuarto. Y cuento contado se ha acabado. Pero a Ismaíl le queda trabajo por hacer.

Autors: Judit, M. i Roger, M.


LA GRAN NOCHE DE ISMAIL.

Ismaíl estaba jugando al juego de noche de los colores y de los animales con sus alumnos. Y tenia que esconder unos dibujos de animales y de colores. Y se perdió en el bosque y tenia que encontrar el camino de salida .Y entonces encontró la salida, llena de luz y con una casita en el fondo. Vio una bruja muy guapa que estaba en su huerto y Ismail se acercó y le preguntó donde estaba el camino del Campamento y la bruja le dijo a la derecha y todo recto y llegó al campamento y no había nadie solo oía:
- Auuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!! Y ismaíl se asustó muchísimo porque no encontraba a nadie de la escuela, ni a los profesores, porque la bruja les engañó y Ismaíl hizo un hechizo y...

Autores:Ares L.,Júlia iMireia.

dimarts, 15 de setembre del 2009

La web dels geganters de Solsona.

Estic segur que els nens i nenes de cicle mitjà recorden la sortida que van fer a Solsona quan eren alumnes de cicle inicial. El màgic taller d'en Manel Casserres on ens comentava encantat la seva feina; o les explicacions del geganter Albert Caelles que ens va ensenyar els gegants, el drac, els óssos, el bou, els cavallets,...
El diumenge 6 de setembre l'Agrupació de Geganters de Solsona va presentar la nova pàgina web dissenyada pel solsoní Edgar Riu. Pere Cuadrench, Macip Major, va ser l'encarregat d'explicar aquesta web de visita imprescindible per a tots aquells que estimem el folklore i la tradició.
Pares i mares, nens i nenes, no deixeu de remenar en la web les noticies, geganters, improperis, festes, arxiu; i descobrireu l'elegància i encant dels actes folklòrics tradicionals de Solsona.

Si no podeu esperar al Corpus o la Festa Major, doneu un cop d'ull als vídeos de l'arxiu.Remeneu i gaudiu.
Atentament.
Senyor i

diumenge, 13 de setembre del 2009

Primer dia de cole, primer dia de les biblioteques

Demà dilluns ens...
"Fa il.lusió començar un nou curs, planificar el que ens sembla millor per a tot l'alumnat. I concretament, des de la biblioteca, pensar en aquells llibres especials que llegirem, mirarem, prestarem, recomanarem, recordarem, escriurem", ...
Paraules de na Sàlvia, escrites el 05/09/2008, no cal afegir res més només que la paraula:GRÀCIES!

Abecedari de la Biblioteca

Arbre de tardor, cada fulla un somni,
Boira de llegendes i de bells instants,
Cançons dels joglars d’antigues muntanyes,
Dunes del desert i sorrals llunyans.
Enigmes, misteris, una endevinalla,
Fars en la tempesta de l’avorriment,
Goges, dones d’aigua, minairons i bruixes,
Hostals dels camins, on dorm el present.
Imaginació, vestida de plata,
Jocs per a les tardes de pluja o de fred,
Llum de lluna tendra, tinta de nit fosca,
Monstres, gegants, ogres, bous d’en Patufet.
Noves cantarelles i noves rondalles,
Or al cofre ocult d’un pirata bo,
Poemes d’avui, per als nous poetes,
Quimeres, meduses, i un peix volador.
Romanços que canta un noi sense pressa,
Silenci! Que passa, l’àngel dels lectors,
Torres encantades, castells i princeses,
Urpes de tarasca i vaixells als ports.
Vinyetes de còmic damunt murs de pedra,
Xemeneies blanques, fum de tots colors,
Zum-zum de l’abella, a un llibre de flors...
...lletres i paraules, a la biblioteca,
meva, teva, nostra, plena de tresors.

dissabte, 12 de setembre del 2009

Abelles&vespes



Penso que hi ha força confusió entre nosaltres els adults i entre la nostra quitxalla, sobre el que és una abella i el que és una vespa.
Al Web del Departament de Medi Ambient i Habitatge hi podem trobar el document pdf Les abelles de la mel que és el que poso a continuació i d'on he tret les imatges que encapçalen l'entrada. El text és de Xavier Espadaler i les il.lustracions de Carme Lorente.
També hi podem trobar una imatge i la corresponent explicació dels animals que a les nostres terres ens poden PICAR.
Nota: estic en procés de comunicar al Departament de medi ambient i habitatge que he he pujat el document a SlideShare.

divendres, 11 de setembre del 2009

Per treballar la cerca d'informació i el seu tractament: EduWiki


imatge dehttp://blocs.xtec.cat/eduwiki/2009/01/24/hola/

Neix l'Eduwiki, un projecte col·laboratiu dels 6 als 16 anys:


L'Eduwiki

És un projecte que té com a objectiu crear coneixement compartit entre alumnat de primària i Secundària de les diferents escoles i instituts de Catalunya, biblioteques, casals.... a través, com el seu nom ja indica, d'una wiki.
Més informació a EDUWIKI: LA WIKI DELS 6 ALS 16
- Què, ens hi atrevim? Si, no?

dijous, 10 de setembre del 2009

La nova organització de les biblioteques de l'escola

Enguany encetarem una nova organització de la Biblioteca de primària i de la Bibliopetita perquè en el Decret on s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació primària es proposa una determinada manera de treballar. Per exemple hi podem trobar que l'àrea de Coneixement del medi natural, social i cultural de l'educació primària té com a objectiu el desenvolupament de les capacitats següents:
  1. Plantejar-se, identificar i resoldre interrogants i problemes relacionats amb fenòmens i elements significatius de l'entorn natural, social i cultural, utilitzant estratègies de cerca i tractament de la informació, i analitzar els resultats i plantejar solucions alternatives als problemes.
  2. Recerca d'informació sobre com s'ha resolt un problema bàsic de la vida quotidiana al llarg del temps a partir d'un treball comparatiu i d'ús de les TIC.
  3. Utilització d'Internet per a la cerca d'informació (imatge, text i audio) a través de: cercadors, paraules claus, adreces web. Tractament de la informació.
En l'àrea d'Educació artística trobem:
  1. Els intercanvis lingüístics, les cançons i les senzilles dramatitzacions contribueixen a la competència comunicativa, i l'ús de la tecnologia relacionada amb la música, les arts visuals i la cerca d'informació sobre manifestacions artístiques contribueix al tractament de la informació i la competència digital.
  2. Utilitzar la comunicació audiovisual i les TIC per a la cerca d'informació...
A Música i dansa:
  1. Interès per la cerca d'informació (individual i col·lectiva) sobre compositors/es, intèrprets, festivals de música i manifestacions musicals i informació a l'entorn de la dansa.
A l'apartat de les competències bàsiques hi trobem escrit:
  1. Comunicar-se, a més, afavoreix el desenvolupament de les altres competències bàsiques: les metodològiques de la cerca i gestió de la informació, treballar de, manera cooperativa...
  2. En la cerca d'informació, es treballa amb mitjans tecnològics per tal d'arribar a entendre, registrar, valorar, seleccionar, sintetitzar i comunicar la informació.
A Llengua catalana i literatura:
  1. Recerca d'informació en un llibre o enciclopèdia a partir de consultar els índexs i els glossaris, en cas que n'hi hagi.
  2. Utilització d'Internet per mitjà dels cercadors per buscar informació.
  3. Comprensió d'informacions relacionades amb continguts de diferents àrees curriculars i presentades en diferents suports.
  4. Utilitzar adequadament la biblioteca, els mitjans de comunicació audiovisual i les tecnologies de la informació per obtenir, interpretar i valorar informacions i opinions diferents.
  5. Conèixer el funcionament d'una biblioteca virtual per trobar-hi novetats, recensions de llibres, opinions de lectors, recomanacions d'obres, de temes o d'autors.
Quan quasi s'ha aconseguit: un coneixement de la biblioteca de centre i s'ha adquirit autonomia per a la utilització dels seus recursos que es concreta en que coneixen el seu funcionament bàsic i saben on poden trobar llibres adequats a l'edat i els temes del seu interès cal potenciar més
  1. La Iniciació a cerques d'informació a Internet, els recursos de la biblioteca d'aula i escola com a font d'informació i de plaer, l'ús de les biblioteques virtuals de manera que es pugui trobar allò que es busca tan autònomament com sigui possible.
Quan al llarg d'aquests anys s'ha treballat per a fomentar el gust per la lectura i la formació d'usuaris, principalment, ara es fa necessari incidir en l'altre objectiu clau, la cerca d'informació, però des de la perspectiva de donar funcionalitat a les cerques fetes des de la biblioteca. (ACCÉS I ÚS DE LA INFORMACIÓ. LA COMPETÈNCIA INFORMACIONAL DES DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR) * Ja sé que aquest enllaç condueix a un curs, però hi ha propostes profitoses a seguir.

Per aquests motius, a l'escola, hem pensat que potser anirà bé que una persona de cada cicle, coneixedora dels treballs i projectes que estan fent i aprenent, els alumnes i les alumnes, es posi al capdavant per a donar utilitat i funció concreta i real a la recerca d'informació.

A partir d'ara cinc persones intentarem portar a bon port el que línies amunt he redactat: la Teresa, la Carme R. a la Bibliopetita, la Teresa V. i en Gerard amb la gent del Cicle mitjà, la Dolors amb el Cicle superior i jo al cicle inicial. De ben segur que acabem d'iniciar una singladura, de tot un curs, molt profitosa.
- Sabrem donar una bona funció a la feina que es faci a la biblioteca de primària? De ganes de fer-ho bé en tenim moltes!
imatge trobada a http://www.resumiendointernet.com/?cat=20
Enllaços que poden ajudar a aconseguir-ho:
* Formació d'usuaris: http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/formacio-dusuaris/cdu
* Classificació decimal: http://es.wikipedia.org/wiki/Clasificaci%C3%B3n_Decimal_Universal
* Classificació decimal per a una biblioteca d'una escola: http://www.reporteducacio.cat/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=17&Itemid=31
* Biblioteques escolars: http://www.reporteducacio.cat/index.php?option=com_content&view=category&id=122&Itemid=100022
* Com cercar llibres: http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/formacio-dusuaris/com-puc-cercar-llibres
* Biblioteques escolars Puntedu: http://www.xtec.cat/innovacio/biblioteques/
* Educación en información, Junta Andalucia: http://www.juntadeandalucia.es/averroes/bibliotecaescolar/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39&Itemid=59
* Bibliotecas escolares de Navarra: http://www.pnte.cfnavarra.es/bibliotecasescolares/recursosbiblioteca.html
* Bibliotecas escolares de Galicia: http://www.edu.xunta.es/biblioteca/blog/
* Bibliotecas escolares de Aragon: http://www.catedu.es/bibliotecasescolaresaragon/
* La biblioteca escolar, eina educativa: http://www.bibliotecaescolar.info/
* Ordenar la biblioteca: http://biblioteca-santjordi.blogspot.com/2009/08/ordre-la-biblioteca.html
* Parts dels llibres: http://biblioteca-santjordi.blogspot.com/2008/03/llibres-libros-books.html
* La biblioteca escolar: http://biblioteca-santjordi.blogspot.com/2009/02/viatge-per-la-biblioteca-escolar.html
* Per aprendre ordenar els llibres: http://biblioteca-santjordi.blogspot.com/2009/01/joc-per-aprendre-ordenar-els-llibres-la.html
* El silenci: http://biblioteca-santjordi.blogspot.com/2008/02/silenci.html
Gràcies especials Al racó de la Biblioteca del Ceip Mare de Déu del Remei d'Alcover

dimecres, 9 de setembre del 2009

Més jocs de matemàtiques

Des d'Actiludis ens arriba Math Lines:

Find more free online flash games at Fupa.com
Penso que és molt bo.
Fas composicions del número 10 i descobreixes estratègies per no perdre i no les vull dir aquí. Que consti que no m'he llegit les pistes que diu en José Miguel de la Rosa, de debò! M'agrada descobrir-les!
Per cert torno a dir que la seva web és un pou sense fons però ple, ple... de moltes coses bones: ACTILUDIS.

Sis lleidatans a la cort del rei Carles XVI Gustau.

Ja ho sé , em direu que el títol d'aquesta entrada està clarament inspirat en la novel·la de Marck Twain "Un ianqui a la cort del rei Artús". Al llibre el protagonista, Hank Morgan ,es desperta inexplicablement a l'Anglaterra de la baixa edat mitjana on regna el rei Artús

Font: Library of Congres. Daniel Carter 1889.

Els sis lleidatans apareixem a Stockholm en ple regnat del rei Carles XVI Gustau; però a diferència de Hank Morgan no intentem canviar la societat que ens acull, sinó aprendre d'ella .
I em direu: Senyor i, per què apareixeu a la capital de Suècia? Molt senzill acompanyem a en Guillem un noi de segon de batxillerat de l'IES Guindàvols i a la Mercè, la seva tutora.

Estem convidats com a representants d'Espanya a la final del Stockholm Junior Water Prize. En aquesta magnífica ciutat, dos terços de la qual estan ocupats per parcs i aigua; parlarem dels problemes del nostre riu el Segre. El treball del Guillem "El Segre sota sospita" ens explica de forma molt documentada els problemes que amenacen el nostre riu i proposa solucions.

En Guillem defensant el seu treball amb els membres del jurat.

L'objectiu principal del treball és fer una crida a la conscienciació de la societat lleidatana. Que la gent entengui que el medi ambient és una part molt important de la nostra vida.
Aquest jove investigador va estudiar el Segre entre Camarasa i l'aiguabarreig amb el Cinca i se'n va adonar que el nostre riu pateix per diferents motius: les pràctiques agrícoles tradicionals, les explotacions hidroelèctriques i l'abocament de les aigües residuals.
Va constatar que el riu Noguerola, que passa per sota de Lleida, recull aigües residuals de molts edificis i ho aboca directament al Segre sense passar per la depuradora.
Els canals per regar i per obtenció d'energia elèctrica li prenen gairebé un 70 % del seu cabal. Molts adobs que aportem als camps tornen al riu en forma de nitrats, nitrits, amoni i fosfats.
En Guillem proposa una moderació dels regadius, la prohibició d'alguns adobs i l'ús racional d'altres. No prendre tanta aigua al Segre per a produir energia electrica i concloure el Pla de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes de Catalunya.

El princep Carl Philip dóna el Nobel de l'Aigua a Bindeshward Pathak. Foto: SIWI

Si voleu veure un petit resum cliqueu aquí.
En Guillem no va guanyar, el premi va ser per Turquia; però ell i tots els que el vam acompanyar, vam viure una experiència irrepetible. Voleu donar un cop d'ull al blog del viatge?
Jo, com podeu imaginar, amb els ulls ben oberts. Fotografiant i recollint informació per, a poc a poc, explicar-vos històries d'aquest magnífic país.
Atentament.
Senyor i

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...